fot. Dagmara Martynowska

Światowy Dzień Jabłka

28 września obchodziliśmy Światowy Dzień Jabłka. Jabłko, to symbol polskiego rolnictwa.Jest jednocześnie jednym z najpopularniejszych owoców w kraju i na świecie. Co czwarte jabłko w Europie pochodzi z właśnie z Polski.

Dziś podczas lekcji techniki, uczniowie klasy piątej wykonali jabłka z papieru. Ze swoich prac zrobili wystawę na korytarzu szkolnym.

Dzisiejsza lekcja była okazją aby przypomnieć wszystkim, że jedzenie jabłek pozytywnie wpływa na odporność. Jabłka zawierają mnóstwo cennych witamin oraz błonnika, zatem zachęcamy wszystkich do jedzenia tego owocu.

 

Przepis na mus jabłkowy:

Składniki na ok. 1,1 litra:

  • 2 kg dowolnych jabłek (twarde, miękkie, kwaśne lub słodkie)
  • szklanki wody
  • sok z ½ cytryny
  • cukier (lub ksylitol opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka umyć, osuszyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić.
  2. Jabłka przełożyć do garnka, skropić sokiem z cytryny i podlać wodą. Zagotować. Od zagotowania, gotować na średniej mocy palnika, aż jabłka zmiękną i się rozpadną,
  3. Jabłka zmiksować blenderem na gładką masę. W razie potrzeby dodać cukier lub ksylitol i jeszcze raz zmiksować.
  4. Mus jest gotowy. Można pozostawić go do ostygnięcia, przykryć i przechować w lodówce do ok. 5 dni. Smacznego:)