Takie pyszności tylko w Stasinie – smacznie, zdrowo i kolorowo!

Szkoła jest miejscem,  w którym uczniowie nie tylko zdobywają wiedzę i umiejętności, ale także bawią się,  spotykają z rówieśnikami i spożywają posiłki…

Dzisiaj uczniowie klasy siódmej i ósmej, pod okiem wychowawców, mgr Reginy Wójcik i mgr Anny Zaborskiej,  rozwijali swoje umiejętności kulinarne, świętując Międzynarodowy Dzień Gofra oraz przyrządzając z przyniesionych do szkoły owoców, przepyszne soki. 

Świeżo wyciskane soki z soczystych jabłek, pomarańczy, kiwi, mango i bananów, cieszyły się dużym zainteresowaniem uczniów, ponieważ dostarczają  naszemu organizmowi cennych substancji (witamin, minerałów i enzymów), które stanowią budulec dla odtworzenia nowych i zdrowych komórek, wzmacniając także nasz system immunologiczny. Pijąc je regularnie (przynajmniej raz dziennie) mniej chorujemy,  rzadziej nabawiamy się kataru i bólu gardła.

25 marca obchodzimy także Międzynarodowy Dzień Gofra. Przysmak ten podbił już cały świat, nie omijając oczywiście szkoły w Stasinie.  Z tej okazji grupa uczniów z kl. VII postanowiła świętować w wyjątkowy sposób. Podczas zajęć uczniowie dowiedzieli się wielu ciekawostek  na temat gofrów. Dzień Gofrów wywodzi się ze Skandynawii, której mieszkańcy mają wręcz obsesję na temat tych słodkości. Same gofry znane były już w średniowieczu i mimo upływu setek lat, nadal trudno się im oprzeć…  Nasze gofry wyszły znakomite i szybciutko „znikały”.

W czasie zajęć uczniowie utrwalili zasady bezpiecznego korzystania ze sprzętu kuchennego, higieny podczas posiłków oraz nawyków kulturalnego zachowania się przy stole.    

Wspólne przygotowanie i kreatywne pomysły w dekoracji gofrów i komponowania koktajli, sprawiły uczniom wiele radości i integrowały grupę. Na godzinie  z wychowawcą było słodko, smacznie
i zdrowo.

Uśmiechnięte buzie siódmo- i ósmoklasistów są najlepszym dowodem na to, że takie delicje, jak dzisiaj,  mogliby przygotowywać częściej. MNIAM