Kiszenie kapusty

kapusta

Fot. T. Podgórski. Uczniowie podczas kiszenia kapusty w czasie zajęć świelicowych.

19 listopada uczniowie ze świetlicy szkolnej mieli możliwość uczestniczenia w kiszeniu kapusty. Ta zwyczajna i popularna niegdyś czynność, poszła już niestety w zapomnienie w większości naszych domów. Spośród dwadzieściorga dwojga dzieci uczestniczących w zajęciach, jedynie czworo widziało w domu kiszenie kapusty! Dzieci dowiedziały się więc jak należy przygotować kapustę i marchewkę, jak nazywają się akcesoria do tego potrzebne oraz jak należy się nimi posługiwać. Z entuzjazmem włączały się w kolejne zadania, samodzielnie obierały i tarły marchewkę, szatkowały z pomocą wychowawców kapustę, a na koniec z werwą ubijały ją w kamiennym garnku. Przy okazji dowiedziały się o tym, jak dawniej wyglądało takie kiszenie oraz poznały wartości odżywcze ukiszonej już kapusty. Chętnie opowiadały o potrawach, które można z niej przygotować i o tych, które należą do ich ulubionych. Dla wielu dzieci była to pierwsza w życiu okazja do spróbowania kapuścianego głąba! Okazało się także, że kapuściane liście mają niepowtarzalny i wspaniały smak! Teraz z niecierpliwością czekamy na efekt naszej pracy. Z ukiszonej kapusty już niebawem przygotujemy surówki! Zapraszamy do szkoły, gdzie można obejrzeć wszystkie zdjęcia z naszych niecodziennych zajęć. Kiszenie kapusty przygotowali: Katarzyna Kutwa, Anita Kozłowska i Tomasz Podgórski.

    mgr Katarzyna Kutwa nauczyciel świetlicy