Uczniowie klasy VII zapraszają na pyszne gofry

Gofry są, jak sama kratka wskazuje, nieodłącznie związane z waflami. Najstarszy ich wspólny źródłosłów to frankijskie słowo wafla, oznaczające „kawałek pszczelego ula”, które wskazuje na skojarzenie kształtu wafla z plastrem miodu. Z niego powstało francuskie walfre (XII wiek), niderlandzkie wafele (XIII wiek) i angielskie waffle, a także późniejsze gaufre, goffre i gofr.

Istnieje wiele różnych rodzajów gofrów i wiele sposobów ich podania. Choć nam kojarzą się głównie „słodko”, na południu USA i w Pensylwanii popularnym daniem jest chicken and waffles – gofry podane z panierowanym kurczakiem. Najpopularniejsze w Polsce są „gofry belgijskie” – lekkie, chrupiące, podawane z cukrem pudrem, bitą śmietaną czy owocami. Szczególną odmianą są gofry z Liège, drożdżowe, cięższe i słodsze od tradycyjnych. Wafle skandynawskie – szczególnie popularne w Szwecji – są cięższe i najczęściej przygotowuje się je w gofrownicy w kształcie serca. Mocno jajeczne gofry bąbelkowe to odmiana szczególnie popularna w Hong Kongu, w Wietnamie barwi się je zaś na zielono liśćmi pandanowca.

A jakie gofry Wy lubicie najbardziej? 😊