„ZDROWO JEM, WIĘCEJ WIEM” to projekt realizowany przez Fundację Banku Ochrony Środowiska w trosce o zdrowie młodego pokolenia. Miał on charakter ogólnopolskiej międzyszkolnej rywalizacji zespołowej był skierowany do uczniów i nauczycieli z zerówek i klasy I-III ze szkół podstawowych. Trwał cały rok szkolny i był podzielony na 3 etapy (jesień, zima, wiosna).
W roku szkolnym 2019/2020 do projektu przystąpili uczniowie klasy III naszej szkoły z wychowawcą mgr Anetą Podleśną. Zespół przyjął wdzięczną nazwę „Papryczki chilli”.
Głównym celem projektu było wykształcenie u dzieci postaw prozdrowotnych poprzez uczenie zasad zdrowego odżywiania oraz przekazywanie wiedzy na temat produktów służących zdrowiu i produktów dla zdrowia szkodliwych.
Ważnym celem było również uświadomienie związku pomiędzy żywieniem, a występowaniem wielu chorób i dolegliwości oraz podkreślenie roli codziennej aktywności fizycznej w profilaktyce zdrowotnej.
Organizatorzy chcieli również zwrócić uwagę na całokształt stylu życia rodziny i przekonanie ich, że warto zadbać o zdrowe odżywianie i regularną aktywność fizyczną.
Wprawdzie nie udało nam się zająć „medalowych miejsc” jednak organizatorzy docenili nasz wysiłek w realizację zadań projektowych i otrzymaliśmy pamiątkowe dyplomy!