Robimy zdrowe kanapki!

Podczas ostatniego tygodnia uczniowie klasy III poznali na zajęciach dary, jakimi karmi nas nasza ziemia.  Nauczyli się, jakie produkty wytwarzane są  z poszczególnych roślin, dowiedzieli się o historii i produkcji chleba, odkryli nowe  i nieznane dotychczas owoce i warzywa oraz zrozumieli, jakie jest ich znaczenie dla prawidłowego rozwoju i funkcjonowania organizmu. Przeanalizowali również sposoby produkcji i przechowywania mleka oraz sposoby produkcji serów. Zwieńczeniem tych działań było zrobienie dnia 25.09. zdrowych i kolorowych kanapek. Dzieci przyniosły do szkoły potrzebne produkty i przygotowywały smaczne, pełne witamin kanapki, które składały się m.in. z różnych rodzajów serów i warzyw. Praca przyniosła wszystkim wiele radości. Dzieci przekonały się, że najlepiej smakują kanapki wykonane własnoręcznie. Wiedzą, jakie korzyści wynikają ze spożywania drugiego śniadania. Zajęcia były “bardzo smaczne”. Przy robieniu kanapek uczniowie kształcili odpowiednie nawyki żywieniowe, rozwijali kreatywność, wyobraźnię oraz dbałość o higienę podczas sporządzania posiłków.