Czad oszukuje zmysły! Zadbajmy o swoje bezpieczeństwo

Niższe temperatury za oknami oznaczają, że więcej korzystamy z urządzeń do ogrzewania domów. Wraz z jego rozpoczęciem śmiertelne żniwo w naszym kraju zaczyna zbierać cichy zabójca, czyli czad. Z powodu zatrucia tlenkiem węgla co roku w Polsce poszkodowanych zostaje ponad dwa tysiące osób, a kilkadziesiąt z nich ponosi śmierć! Należy pamiętać, że czad oszukuje zmysły i zastosować się do najważniejszych zasad, które pozwalają się przed nim chronić.

Nie widać go, nie słychać i nie czuć – dlatego czad nazywany bywa „cichym zabójcą”. Zagrożenie zatrucia wzrasta w okresie grzewczym i jest szczególnie duże w domach i mieszkaniach, w których urządzenia grzewcze oraz przewody kominowe oraz wentylacyjne są wadliwe lub nieprawidłowo użytkowane

Trujący tlenek węgla powstaje w wyniku niepełnego spalania wielu paliw m.in. drewna, oleju, gazu, benzyny, nafty, propanu, węgla czy ropy. Może ono wynikać z braku dopływu świeżego (zewnętrznego) powietrza do urządzenia, w którym następuje spalanie albo przez zanieczyszczenie, zużycie lub np. złą regulację palnika gazowego, a także przedwczesne zamknięcie paleniska pieca lub kuchni. Jest to szczególnie groźne w pomieszczeniach, w których okna są szczelnie zamknięte lub uszczelnione na zimę.

Niebezpieczeństwo zaczadzenia jest duże, ponieważ tlenek węgla jest gazem niewyczuwalnym dla człowieka. Dostaje się do organizmu podczas oddychania, a następnie jest wchłaniany do krwioobiegu i blokuje dopływ tlenu do organizmu, tym samym powodując uszkodzenia mózgu oraz innych narządów wewnętrznych. Następstwem ostrego zatrucia może być nieodwracalne uszkodzenie ośrodkowego układu nerwowego, zawał serca lub nawet śmierć.

Jak zapobiegać zatruciu?

Przede wszystkim należy zapewnić możliwość stałego dopływu świeżego powietrza do paleniska (pieca gazowego, kuchenki gazowej, kuchni węglowej lub pieca) oraz swobodny odpływ spalin.

Należy pamiętać, by:

– uchylić okno w mieszkaniu, gdy korzystamy z jakiegokolwiek źródła ognia (pieca gazowego z otwartą komorą spalania, kuchenki gazowej lub węglowej),
– nie zasłaniać kratek wentylacyjnych i otworów nawiewnych,
– przy instalacji urządzeń i systemów grzewczych korzystać z usług wykwalifikowanej osoby,
– dokonywać okresowych przeglądów instalacji wentylacyjnej i przewodów kominowych oraz ich czyszczenia.

Nie wolno bagatelizować objawów takich jak: duszności, ból i zawroty głowy, nudności i wymioty, senność i osłabienie, oszołomienie oraz przyśpieszone bicie serca, ponieważ mogą być sygnałem, że ulegamy zatruciu czadem. W takiej sytuacji należy: natychmiast przewietrzyć pomieszczenie w którym się znajdujemy, ewakuować współmieszkańców, wezwać straż pożarną i zasięgnąć porady lekarskiej.